Brochure aanvragen

Interview | “Dankbaar met de nieuwe bestemming van Wolphaertsbocht 343”

Het drie verdiepingen tellende gebouw aan de Wolphaertsbocht 343 in de Rotterdamse Tarwewijk was jarenlang het drukbezette pand van de Stichting Exodus onder de bezielende leiding van de Rotterdamse evangelist Kees Kruijf. Hij runde er een christelijke boekhandel annex cadeaushop, een drukkerij, reisbureau en activiteitencentrum. Nu krijgt Wolphaertsbocht 343 een nieuwe bestemming. Maar de oude doelstelling blijft hetzelfde: een huis van licht zijn.

Met intens geluk bewoonden Kees en Leny Kruijf van 1986 tot en met 2020 de derde en bovenste verdieping van het gebouw aan de Wolphaertsbocht 343 in de ‘mooiste’ stad van het land: Rotterdam. Dat ze hier woonden had te maken met de geschiedenis van Kees. In de roerige jaren zestig van de vorige eeuw – “het was de tijd van de nozems” – kwam hij als jongen van zeventien jaar radicaal tot het geloof in Jezus Christus en begon in zijn vrije tijd een evangelisatiepost aan de Cronjéstraat 13, “een achterstandswijk waar veel armoede was.”

“We hielden daar koffiebaravonden en kinderclubs. Lectuurverspreiding kreeg een belangrijke plaats in onze bediening. Bij openluchtsamenkomsten hadden we altijd boeken en traktaten bij ons. In de loop der jaren hebben we honderdduizenden papieren predikers verspreid en ons bladVernieuwing verstuurd. We stonden met onze boekenstand op woensdagen en zaterdagen op de weekmarkt op het Afrikanerplein”, vertelt Kees Kruijf vol vuur.

Geweldige locatie
De in Rotterdam geboren en getogen Kees Kruijf (1950) ontwikkelde een enorme drive om het Evangelie van Jezus Christus aan de man te brengen: reizen, weekends en kampweken voor kansarme jongeren, Bijbelseminars, festivals, gospeloptredens en nog veel meer. In 1978 verhuisde Stichting Exodus naar de Putselaan 203. “Maar na jaren werd in het kader van de stadsontwikkeling het hele woonblok met inbegrip van onze winkel gesloopt voor nieuwbouwwoningen. Op 31 januari 1986 kregen we de sleutels van het pand aan de Wolphaertsbocht 343. Dat was me een geweldige locatie. Hier was genoeg voor een winkel en kantoren voor de werkzaamheden van onze stichting, waar alle activiteiten konden worden voorbereid. In de loop der jaren waren we vele mensen tot zegen. Ook door middel van onze evangelische boekwinkel annex cadeaushop”, vertelt Kees Kruijf.

Feestelijke diensten
Kees Kruijf kan zich niet herinneren ooit een zaterdagavond thuis te hebben doorgebracht. “Dat komt omdat we al die jaren iedere zaterdagavond feestelijke diensten hielden en dat doen we nog. En op de dinsdagavonden Bijbelstudieseminars. In de loop der jaren hebben vele mensen Jezus Christus aangenomen als hun Redder. De trailer met het podium, geluid, stands en alles wat erbij hoort, werd de avond vóór Koninginnedag ingeladen. We waren dan om 4.30 uur met alle medewerkers op het Binnenwegplein bij elkaar om alles op te bouwen. We kregen altijd een vergunning. Burgemeester Aboutaleb was blij met ons, want onze mensen ruimden alles zo netjes op.”

Sing-in
Héél bijzonder was altijd de sing-in die we organiseerden, vervolgt Kees Kruijf. “Wat een feest om met zovelen de Heer te loven en te prijzen in het centrum van Rotterdam. Op deze dag hoorden duizenden het evangelie. Ieder jaar, na een lange tijd van voorbereiding en het verspreiden van 30.000 kranten, ging de grote evangelisatietent de lucht in. De stoelen, het podium, de verlichting, boekenstands, koffiestand, het geluidssysteem, de vlaggen en de bloemen niet te vergeten, kregen hun plaats. Iedere avond was er een geweldige samenzang, waarna een zanggroep een optreden gaf. Elke avond kwamen er mensen naar voren die verlangden naar eeuwig leven in Jezus Christus.”

Nieuwe bestemming
Zo bruiste Wolphaertsbocht 343 jarenlang van activiteiten van de Stichting Exodus. Maar na verloop van tijd liep de boekhandel terug, evenals de cadeaushop. De deuren moesten worden gesloten. Kees Kruijf, in dagelijks leven werkzaam bij de technische dienst van de Nederlandse Bakker Maatschappij, ging met pensioen. ”Wolphaertsbocht 343 werd te groot voor Leny en mij, we wilden het verkopen. Huisjesmelkers boden astronomische bedragen, maar het stuitte me tegen de borst om daarop in te gaan. We hebben het gebouw voor een schappelijke prijs verkocht aan De Graankorrel, die het met Samen Investeren en Greenleaf een nieuwe bestemming geeft. Wolphaertsbocht 343 ziet er straks pico bello uit in een eigentijds jasje, klaar voor de toekomst. Het spreekt me bijzonder aan. In het pand komen nu: House of Hope, een Turks-Nederlands evangelistenechtpaar en acht studenteneenheden. De bewoners zullen het Licht blijven verspreiden in de wijk, zoals wij dat ook altijd gedaan hebben. Wij wonen nu in Strijen, op relatief kleine afstand van Rotterdam. Als ik bij Wolphaertsbocht 343 kom, ben ik zo dankbaar om te zien hoe mooi het wordt en dat het zo gelopen is.”

Bewogen
“Leny en ik leiden nu een rustiger leven en dat is fijn. We kijken met goede gevoelens terug op de periode in Rotterdam, waar we als gezin en met al die andere mensen dag en nacht voor de Stichting Exodus in touw waren. Wij zijn dan wel Wolphaertsbocht 343 ‘uitgetogen’ (Exodus betekent uittocht), maar ons en Gods werk gaan door. Wolphaertsbocht 343 blijft in ons hart.”

Meer projecten

Wilt u ook investeren?

Samen met u investeren wij in vastgoed voor commerciële en maatschappelijke ondernemingen. Graag vertrekken we daarin bij u als investeerder, door in een persoonlijk gesprek uw wensen, belangen en drijfveren helder te krijgen. Vanuit het beeld dat daaruit ontstaat zoeken we naar een passende belegging.