Brochure aanvragen

Interview | Groeien zonder de ‘ziel’ van De Sikkenberg te verliezen

In het Groningse Onstwedde begonnen Jaap en Marlies, de ouders van Sari de Ruijter, in 1996 camping De Sikkenberg. Het moest geen gewone camping zijn, maar één met een actief, christelijk programma voor ouderen, kinderen en jongeren waar, een ontmoetingsplek iedereen zich thuis voelt. Nu staat Sari (38) met haar man Harmen (39) aan het roer. Hun missie: De Sikkenberg laten groeien zonder de ziel te verliezen.

Dat het echtpaar de camping van Sari’s ouders zou overnemen, was niet vanzelfsprekend. “Lange tijd heb ik gezegd dat ik dit nooit zou doen”, vertelt Sari die voorheen in de psychiatrie werkte. “Toen ik daarmee stopte, hielp ik af en toe weer mee in het hoogseizoen. Tijdens een jeugddienst op De Sikkenberg, waar zoveel jongeren bij elkaar waren en wat zo bijzonder was, besefte ik: deze plek mag niet verdwijnen.” Nu runt ze sinds anderhalf jaar samen met haar man Harmen en hun drie kinderen het recreatiepark waar ze is opgegroeid.

Veilige plek
Sari en Harmen besloten het levenswerk van Sari’s ouders voort te zetten: de camping die Sari’s ouders in 1996 startten in het Groninger ‘aardappelland’ en die uitgroeide tot een plek die voor velen van betekenis is geweest. Jaap, de vader van Sari, kwam tot het plan van een recreatiebedrijf, nadat hij zijn baan in de jeugdhulpverlening was kwijtgeraakt. In plaats van iets vergelijkbaars te zoeken, besloot hij zijn ervaringen en geloof te gebruiken om in het Groningse Onstwedde ruimte te creëren voor ontspanning en ontmoeting. Het moest geen gewone camping zijn, maar een veilige plek waar vooral ook jongeren al hun vragen zouden kunnen stellen, leren om te leven met Jezus en waar iedereen welkom is.

“De overgang vanuit het westen van het land waar we woonden, was groot”, blikt Sari terug. “Er was hier helemaal niets. Mijn vader heeft alle bomen zelf geplant. Toch groeide De Sikkenberg al snel uit tot een plek waar waar mensen elkaar over kerkmuren vinden. Mijn vader noemde het altijd re-creatie, een plek om terug te keren en zien op onze Creator (Schepper). Hier gaat het niet om de verschillen, maar juist om wat samenbindt. Het programma voor kinderen en jongeren is de ‘ziel’ van het bedrijf.”

“Voor ons is het belangrijk dat gasten genieten. Of dat nu is door mee te doen aan het programma of bij de tent te blijven, daar is iedereen vrij in.”

Upgrade
Nu Sari en Harmen aan het roer staan, willen ze die ‘ziel’ graag behouden en tegelijkertijd verder professionaliseren en groeien. “Gasten van onze generatie willen vaak meer luxe, gemak en buiten de deur eten. We hebben daarom een goed restaurant en geven De Sikkenberg een upgrade.” Ook willen Sari en Harmen op de langere termijn De Sikkenberg die nu 120 kampeerplaatsen, 35 stacaravans van particulieren en 25 verhuuraccommodaties telt, uitbreiden. Om hun wensen te realiseren was een bedrijfsplan geschreven en het gesprek met de bank opgestart, maar toen kwam Samen Investeren op hun pad. “De broer van Sander verbleef in ons familiehuis en tipte dat we met Samen Investeren moesten gaan praten. Het was een prettig eerste gesprek, maar Samen Investeren adviseerde ons dat het, gezien het voorstel wat er lag, een prima keuze was om met de bank in zee te gaan. Maar, gaven ze aan, als je een sparringpartner wilt en gelooft dat delen vermenigvuldigen is, dan zouden wij een goede partij kunnen zijn. Dus konden we – in coronatijd - kiezen uit een voorstel van de bank en van Samen Investeren.”

Dat het die laatstgenoemde werd, kwam vooral door de wederzijdse connectie die Sari en Harmen voelden met ‘de mannen’. “Zowel op zakelijk als persoonlijk geestelijk vlak. En nu anderhalf jaar verder bevalt die samenwerking heel goed. Mijn vader heeft eigenlijk altijd mensen gemist die met hem meekeken en meedachten. Dat hebben wij nu wel. Dat Samen Investeren meedenkt en -kijkt naar processen en slagkracht biedt door het sneller kunnen doen van goede investeringen, biedt voor ons de grootste meerwaarde. Als wij investeringsvoorstellen doen om het vakantiepark toekomstbestendiger en rendabeler maken, steunen en motiveren zij ons om die stappen te zetten. Ten slotte zijn ook hun netwerk, de netwerkbijeenkomsten en het vinden van betrouwbare bedrijven voor ons van waarde.”

“Dat Samen Investeren slagkracht biedt door het sneller kunnen doen van goede investeringen, biedt voor ons de grootste meerwaarde.”

Iedereen is welkom
Voor de toekomst hebben Sari en Harmen concrete plannen. “We hebben al een tweede familiehuis gerealiseerd en de toiletgebouwen vernieuwd en graag willen we nog twee huizen bouwen aan de andere kant van het bos. Ook willen we de oude accommodaties vervangen voor originele nieuwbouw”, vertelt Sari. “Het moet wel passen binnen de omgeving en zo natuurlijk en duurzaam mogelijk zijn. Wij bouwen nu gasloze woningen en de zonnepanelen op het sanitairgebouw verwarmen het water voor de douches en het zwembad. We richten ons ook op andere doelgroepen en een verlenging van het seizoen, maar we willen geen huisjespark worden. Juist de combinatie van luxe lodges en gewone kampeerplekken maakt ons bijzonder. De Sikkenberg moet een plek blijven voor mensen met een kleine portemonnee. Iedereen is welkom.”

Dat laatste geldt ook voor het personeel. “Ik vind het belangrijk om mensen een kans te geven. We werken daarom samen met de organisatie CHOG (Christelijke Hulpverlening Oost Groningen) die in overleg mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier laat werken.” Sari besluit: “Voor ons is het belangrijk dat gasten genieten. Of dat nu is door mee te doen aan het programma of bij de tent te blijven, daar is iedereen vrij in.”

Meer projecten

Wilt u ook investeren?

Samen met u investeren wij in vastgoed voor commerciële en maatschappelijke ondernemingen. Graag vertrekken we daarin bij u als investeerder, door in een persoonlijk gesprek uw wensen, belangen en drijfveren helder te krijgen. Vanuit het beeld dat daaruit ontstaat zoeken we naar een passende belegging.